Allhamdulillah ( PART 4 )


Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada kawan-kawan AL dalam blog nie ... Alhamdulillah dah sampai part 4 dah cerita AL pergi klinik.. hahaha... Cerita pergi klinik pun berchapter kan... Hari Selasa lepas 24.04.2018 AL pergi checkup .... Alhamdulillah.... HGB pun cantik... Lega hati.. 

Pagi tu Macap hujan lebat... Hujan kejap on kejap off... Hujan pun main on x on dengan kita apa lagi perangai manusia kan... Jadinya aku berhenti berkali-kali... Mula-mula berhenti kat stesen minyak BHP kejap.. Macam dah reda sikit hujan.. Jalan lah pelan-pelan.. Tapi , tulah risiko kat penunggang motor nie bila hujan kena terpercik air dari kenderaan besar... Kakak nak pesan kat semua yang bawak kenderaan besar... Tolonglah kalau nampak penunggang motor macam kami perlahankan lah kenderaan anda... Sungguh penglihatan kami terbatas bila dah terpercik air...Cuba anda tak guna visor anda masa hujan... Kabur kan??.. Macam tulah kami...😭😭 

Kuang ajo anjing tu kencing merata

Alhamdulillah walaupun jalan pelan-pelan sampai jugak klinik... Sampai kat klinik hujan panas pulak... Kena lagi hujan... Masuk klinik dia punya sejuk sampai ke tulang rasanya... Kakak terus ambil giliran untuk ambik darah.. Mak AL tolong ambil kad kesihatan... Cepat sikit kan... 

La nie ambil darah senang sangat.. Cucuk terus berduyun keluar darah masuk botol kecik . Tak cucuk banyak kali... Rahsia je senang je ... Kakak minum milo sebelum datang klinik... Insha allah ... aku rasa darah macam panas sebab tu senang keluar kot... hahhaa aku tak tahulah... Yang pastinya milo nielah penyelamat aku time tiba - tiba lapar .. Kalau kita berkawal dalam pengambilannya tak de lah dapat kencing manis macam yang viral baru - baru nie kata kena potong tulang hidung tu... aku pun tak percaya ... Ntah-ntah buat hidung kot... Ntahlah nyah ... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Dah ambik darah tu ambil tekanan darah pulak... Tekanan darah macam kat bawah nielah yang aku dapat... Itupun sebab sejuk... Kalau tak sejuk naik lah sikit.. Tak percaya boleh tengok part lepas kat SINI .. Dah check gitu dia tanya pulak mana keputusan darah... Tadi ambil darah tak dia tanya.. Aku cakap lah .. tak de .. dia pelik lah.. aku cakap bulan lepas adalah check darah .. bulan lepas dia ada bagi surat untuk ambil darah untuk bulan nie... Rupanya dia suruh ambil surat yang tadi aku cucuk rupanya... Doktor kat farmasi tu pun tak cakap apa-apa... Ingatkan dah ambik darah tinggal macam bulan yang lepas.. Rupanya dia suruh ambik jam tu jugak... Tak dengar dia panggil... Allah halus sangat suaranya si doktor lab darah nie... hahahahπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…




Kat atas tu  keputusan darah aku.. bila aku baca macam baik je keputusan aku... Tunggu giliran lama jugak... Kematu jugak montot.. hahah ... dengan sejuk kena hujan lagi... ahahaha ... Sampai giliran aku hari tu doktor berbangsa india yang bertugas hari tu... Dia cakap HGB dah naik 12. 5 dah... Dia pesan stop ubat dulu macam mana... Tunggu bulan 7 ... Drop lagi tak HGB ... Kalau drop kena makan ubat lagi... haaaaa .... Tu yang aku nak dengar... Aku pun dah bosan makan ubat... Kejap je dia check... Keluar mintak tarikh appointment dengan nurse lepas tu balik... Keluar daripada KK Simpang Renggam sekali lagi kena hujan... Allah ... mandi hujan terus... πŸ˜–πŸ˜–πŸ˜–πŸ˜–

Macam mana tak naik... Semua benda yang boleh naikkan darah aku makan.. Kalau namanya peria tumis telur tu makan sampai jelak... Sampai macam tak boleh telan.. Selain itu , aku makan Obimin... 

Makan Obimin nie rupanya dia naikkan selera makan rupanya... Biasanya yang makan pil nie orang mengandung je... Yang bagus nya pil nie kau dah tak payah makan pil asid folik dengan zat besi lagi... Alah yang kecik-kecik anak tu...Obimin nie dah ada semua untuk keperluan badan kita... Bila naik selera makan naiklah berat badan... Tapi , nasib raya nie aku tak pergi mana-mana duduk rumah je.. 

Ini untuk rujukan korang yang aku dapat daripada page Info ibu hamil ... Bolehlah share kan untuk kawan-kawan korang yang mengandung yang kekurangan gizi... 



Agaknya Allah kasik aku sakit macam nie dengan sakit senggugut supaya dapat merasa macam mana sakitnya orang mengandung... Sebab semuanya serupa.. Tak de yang beza pun... Harap-harap bila dah mengandung aku tak terkejut ... Sebab dah merasa situasinya macam mana... Cehceh.... ayat macam dah jadi bini orang ... Nak kawin macam mana pakwe pun belum ada hahaha.... 

Sampai sini sahajalah coretan AL ... Semoga ianya menjadi rujukan anda semua.... dan tunggu part yang seterusnnya YA!... Selamat membaca...!!!

Yang benar 









0 Comments