Obike untuk siapa sebenarnya ?


oBike , Obike , stop vandalising oBike

Assalamulaikum dan selamat sejahtera  kepada semua pembaca setia blog AL yang sangat AL hormati . Apa khabar semua ? . Diharapkan semua dalam keadaan sihat belaka . Rasa gembira kerana dapat menulis balik setelah berhari sibuk memanjang .

Bila cakap tentang Obike dalam otak kalian mesti fikir basikal yang warna kelabu kuning tu kan ? . Ye . Basikal itu yang AL nak cakap untuk hari ini . Sebenarnya basikal ini diluar negara dah lama guna . Negara kita sahaja baru diperkenalkan basikal ini .

Tetapi ,

Yang mengecewakan AL adalah  tentang sikap pentingkan diri rakyat Malaysia . Rosakkan basikal tu satu dan macam – macam lagi kerosakan yang AL rasanya tak payah nak cakap , kalian sendiri pun tahu .

oBike , Obike , stop vandalising oBike

Di universiti ( nama dirahsiakan ) , AL pun pelik tau . Mula – mula banyak basikal kat universiti tersebut tapi bulan yang berikut dan seterusnya . eh?. Tiba – tiba  tak ada? . Pelik juga. Nampak banyak bawah blok bangunan  , dengan tak parking di tempat yang betul dan tak BERKUNCI kembali ! . Apa ni?

Aku baru nak ambik buat kayuh kejap sebelum bertolak balik , nak tahu adik AL cakap apa ? . Dia tak bagi sebab basikal tu ada yang punya . Mereka dah bayar . AL pun tak jadi nak kayuh . AL ni dah lah basikal yang tempat duduknya tinggi kaki tak sampai tanah , nak ambik yang tempat duduknya pendek , ada orang guna . Kecewa betul dengan pelajar – pelajar tersebut .

Obike ini dibuat  untuk kegunaan orang ramai , bukan untuk sendiri guna . Kalau macam itu suruhlah kerajaan baru ni bagi basikal kat kau . Tolonglah hapuskan sikap pentingkan diri dalam diri tu . Dah besar dah belajar tinggi takkan benda tu tak boleh nak hadam lagi ? . Fikirlah











37 Comments

  1. good that you sharing about this bike, I saw here also got bike like this but not sure of the name. Yeah sad people ruined the bicycyle and simply throw it not parking it properly. :(
    by the way following your blog gfc :D, feel free to check mine at namesherry.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes it's all about attitude Malaysian people ..

      Delete
  2. Ramai yang salah gunakan basikal ni. Ada yang rosak teruk dan tersadai je tepi jalan. Dari nak memudahkan orang jadi menyusahkan pulak untuk orang yang nak pakai.

    ReplyDelete
  3. Kalau dekat Kl Selangor ni, banyak nampak basikal obike yang rosak. Sayang gila. Rugi tau padahal benefit die banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Fadzi .. Sebab tu kadar obesiti kat Malaysia ni masih tinggi dan tak turun - turun termasuklah saya

      Delete
  4. Dulu Obike ni buat sebab ada acara suka terbesar kat Malaysia tapi sejak dah habis pengurusan basikal ni dah tak jaga dan kini dengar dah digantung basikal pun banyak orang ambil dan guna sendiri tak patut Malaysia tiada budaya untuk berbasikal macam negara sejuk kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jakun deme ni bang .. kita tak boleh jadi macam orang UK jaga barang

      Delete
  5. Oo.. patut macam pernah nampak basikal macam ni kat mana ritu.. hubby kata semua boleh guna.. TB tak faham masa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak TB deme dah guna tapi tak kunci ... tu yang deme semua boleh ambik dan guna sesuka suki hati deme je

      Delete
  6. I understand the concept unfortunately it's not suitable for Malaysian and I see many people stole the bike.

    ReplyDelete
  7. I agreed with you when some peoples love to spoilt the bike. If not, it is indeed convenient to all of us.

    ReplyDelete
  8. Negara luar dha lama sediakan obike dna mereka snagat disiplin dan jaga kemudahan yang diberikan. Bila melibatkan rakyat Malaysia sorry to say lah memang ada segelintir yang jenis pentingkan diri dan buat macam harta sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu awak ...kecewa dengan sikap diorang ni

      Delete
  9. Syarikat yang kendalikan obike dah tutup di Malaysia. Negara kita bukan negara minda kelas pertama yang tahu jaga harta awam. Sedih juga tgok banyak basikal tersadai. Setitik nila jatuh rosak susu sebelanga. Harap lepas ni ada lagi kemudahan ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serius lah dah tutup??? ... Pergh kes parah ni ... Buat malu Malaysia je ...

      Delete
  10. Indeed, konsepnya mmg dah bagus tapi too Malaysian ni memang bab2 macam ni susah sikitlah, tak tau lah apa masalah diorang tu yang susah betul nak maju mcm negara2 luar yg maju yg lain. Dah disediakan untuk kegunaan & kesenangan public tp usually mesti jadi mcm ni - rosak lah apalah. Maybe kena tingkatkan lagi dari pelbagai segi untuk menjaga & kenakan tindakan etc, kalau tak susahlah nk ada kemudahan simple mcm ni lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu awak kita kena buat tindakan undang undang yang lebih keras ..

      Delete
  11. susah la rakyat malaysia ni. bila takde kemudahan diorang bising. bila ada mereka rosakkan. nampaknya rakyat malaysia masih tidak bertamadun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye awak ... kecewa sangat dengan sikap mereka .. Kata amalkan konsep dasar pandang ke timur .. tetapi sampai hari ini sikap kita tak macam orang jepun

      Delete
  12. Kat kawasan umah ni pun ada nampak bebudak ni naik basikal. maklumlah kat kotaraya KL ni kan. Bila dah dibagi kemudahn tak pulak dijaga. Dilongok2 macam besi buruk. Hmmm. Sepatot letak or buat la tempat proper letak lepas guna. Wallahualam la kalu bebudak ni je tak reti simpan balik. Stress la bangsa ni. Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Bella ... Minda kelas ketiga rakyat kita ni

      Delete
  13. Sy pun perasan ramai yg salah guna Obike ni dan fasiliti ni x digunakan utk ramai org. Rasa sedih jugak. Harap segala kemudahan yang disediakan dapat memanfaatkan semua pihak sebaik mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mommy ... dibagi kemudahan tak guna sebaik mungkin

      Delete
  14. Merata-rata memang macam ni la nasib obike ni kat malaysia. sedih melihat sikap org malaysia ni. Semua benda nak rembat, nak rosakkan. Org malaysia ni bukannya boleh nak buat inisiatif kat mcm negara membangun lain. Sebab attitude tu yg merosakkan inisiatif org lain. Bukan kata nak guna elok2 tu tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Emili ... ingatkan saya seorang je yang marah ...

      Delete
  15. selalu nampak obike ni di singapore..macam gaya hidup yang sihat kan sentiasa berbasikal..tapi kat malaysia macam org tak amik berat..patut amik peluang guba fasiliti sebaik-baiknya

    ReplyDelete
  16. done folo ur blog, al.
    hmmmm ada je tgk paparan sebegini kat tv.
    kecewa kan. moreover, ikut citer al ni, di U.
    mesti la pengguna / perosak tu is org yg terpelajar / terpilih.
    aduhai...
    sebab tu la, syarikat yg offer benda bagus sebegini tarik diri.
    diorang rugi!
    dek sikap rakyat yg tak senonoh...

    ReplyDelete
  17. Obike ni dah dua tahun dah. Sedar tak sedar. Sebab masih ingat lg memula dilancarkan. Memang hi tec la. Guna apps semua. Tapi tetiba nampak budak sekolah pakai. Mak ayah dia Ingat ni basikal percuma sepanjang hayat kot? Dah kira mencuri dan jatuh harammmmm.

    ReplyDelete
  18. Obike kak rasa dorang ni ingat blh guna sesuka hati kit,mungkin ada yg masih blm faham atau peka kegunaannya

    ReplyDelete
  19. sekarang tak nampak obike di area i.. dulu masih ada sekeliling perumahan, sekolah... great initiative.. but.. too bad, ppl around misuse it..

    ReplyDelete
  20. Orang Malaysia ni tak boleh bagi yang percuma sebab ramai tak tahu hargai

    ReplyDelete
  21. first time dgr basikal ni, tapi kannn.. dari penceritaan sis, basikal ni umum kan untuk kegunaan semua macam di luar negara. kesedaran kita patut ubah. menjaga kepentingan awam, agar semua orang boleh guna. hrmm.

    ReplyDelete